ότι είναι σημαντικό ...

Έγινε η διάγνωση του καρκίνου. Μετά το πρώτο σοκ θα πρέπει να αναζητήσετε το τι θα πρέπει να κάνετε για να τον αντιμετωπίσετε. Να λάβετε δηλ. κάποιες αποφάσεις πάνω σε ιατρικά θέματα. Αυτό βέβαια δεν είναι μία εύκολη δουλειά, ούτε είναι κάτι που δεν σας αφορά και θα πρέπει ο γιατρός να αποφασίσει.

Ο ιατρός δεν εξουσιάζει το σώμα σας , ούτε βέβαια τη βούληση σας. Ο γιατρός είναι ο «τεχνικός σύμβουλος» στον οποίον απευθυνθήκατε για να διαπιστώσει τι δεν πάει καλά και να σας προτείνει επιλογές επιδιόρθωσης, πριν προχωρήσει σε κάποια απ’ αυτές. Χωρίς τη δική σας συγκατάθεση δεν επιτρέπεται να κάνει οποιαδήποτε ιατρική πράξη.

Για τη συγκατάθεση σας θα πρέπει, όμως,  να είστε αναλυτικά ενημερωμένοι και να κατανοήσετε πλήρως όσα σας αφορούν. Είναι δουλειά του γιατρού να σας εξηγήσει με απλό, αλλά επιστημονικό έγκυρο, τρόπο τις επιλογές που έχετε και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε μιας απ΄ αυτές.

Σ΄ ένα θέμα υγείας όπως είναι ο καρκίνος η αναζήτηση και μίας δεύτερης γνώμης ή της άποψης ενός ογκολογικού συμβουλίου είναι μία συνιστώμενη πρακτική.
Συχνά οι διαγνωστικές και θεραπευτικές επιλογές είναι απλές και θεμελιωμένες στην συσσωρευμένη εμπειρία που δημοσιεύεται στα ιατρικά περιοδικά ή ανακοινώνεται στα σχετικά συνέδρια. Και αυτές τις κατευθυντήριες οδηγίες οφείλει να γνωρίζει ο κάθε ευσυνείδητος γιατρός ( κάτι που συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών μας). Άλλοτε όμως τα προβλήματα διερεύνησης και αντιμετώπισης είναι πιο σύνθετα και μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές επιλογές στο σχεδιασμό και εφαρμογή των θεραπευτικών πρακτικών. Η ανταλλαγή απόψεων – η επιστημονική συζήτηση – μεταξύ των γιατρών βοηθά σημαντικά στο να υπάρξει συναίνεση στις επιλογές. ( Δυστυχώς σ΄ αυτό το θέμα δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο).

Σημαντικό ,επίσης, είναι πως λόγω του νεαρού της ηλικίας σας θα πρέπει να αντιληφθείτε την επίδραση που μπορούν να έχουν οι θεραπευτικές επιλογές στην ποιότητα ζωής σας, έτσι που να είστε καλύτερα προετοιμασμένοι να τις αντιμετωπίσετε.

Τέλος, η ταραχή και γενικότερα το βάρος που σας προκαλεί η διάγνωση του καρκίνου μπορεί να σας εμποδίζει να έχετε καθαρό μυαλό όταν μιλήσετε με τον γιατρό σας. Γι΄ αυτό και μία καλή συμβουλή είναι, όταν καταλαβαίνετε ότι δεν έχετε καθαρό μυαλό, στην επίσκεψη στο γιατρό να σα συνοδεύει κάποιος δικός σας άνθρωπος ( που θα θυμάται πιο εύκολα τι είπε ο γιατρός και θα μπορεί στη συζήτηση να κάνει την ερώτηση που εσείς ξεχάσατε να του κάνετε) Μπορεί να θέλετε να συμπεριλάβετε τους αγαπημένους σας στη λήψη των αποφάσεών σας, αλλά να θυμάστε ότι αυτή η απόφαση είναι δική σας και θα σας επηρεάσει περισσότερο.

  • Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνω για να υπάρχει πλήρη εικόνα της ασθένειας και της κατάστασης του οργανισμού μου:
  • Ποια είδη θεραπειών συστήνετε να εφαρμοστούν για την περίπτωσή μου και ποιες παρενέργειες μπορεί να μου προκαλέσουν; Πως θα αισθάνομαι μετά από κάθε θεραπεία; Πως αντιμετωπίζονται οι παρενέργειες; Θα επηρεαστεί και πόσο η ικανότητα μου να συνεχίσω τη δουλειά μου; Πόση άδεια από την εργασία αναλογεί στην περίπτωση μου;
  • Πώς εφαρμόζονται οι θεραπείες, πόσο διαρκούν και κάθε πότε πρέπει να γίνονται;
  • Αν πρέπει να χειρουργηθώ, πώς θα γίνει αυτό ( με τι είδος αναισθησία), πόσο θα διαρκέσει η επέμβαση; τι θα αφαιρεθεί; θα έχω και για πόσο διάστημα παροχετεύσεις (σωληνάκια); Πότε θα μπορώ να επιστρέψω σπίτι και πόσο καιρό θα μου πάρει να αναρρώσω;
  • Θα χρειαστεί να μείνω στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια των θεραπειών και πόσο;
  • Θα χρειαστώ βοήθεια για να με συνοδεύσει κάποιος στο σπίτι μετά τη θεραπεία;
  • Αν εμφανιστεί πόνος, πως μπορώ να τον αντιμετωπίσω πιο αποτελεσματικά;
  • Θα αλλάξει η εμφάνισή μου από τις θεραπείες ( θα μου πέσουν τα μαλλιά και για πόσο χρονικό διάστημα);
  • Θα έχω ουλές ή δερματικές αλλοιώσεις από τη θεραπεία; Μπορεί να τις απαλύνουμε;
  • Θα χρειαστώ ειδική αγωγή μετά τις θεραπείες ( π,χ, φυσιοθεραπεία)
  • Η θεραπεία που μου προτείνετε θα επηρεάσει τη γονιμότητα μου; Αν ναι τι επιλογές έχω για να τη διατηρήσω;
  • Μετά από κάθε θεραπεία τι μου συστήνετε να κάνω για να δυναμώσω το σώμα μου και να βελτιώσω την ψυχική κατάσταση μου; Από πότε, πόσο έντονα και για πόση ώρα μπορώ να γυμνάζομαι;
  • Υπάρχουν κάποιες τροφές που πρέπει να αποφεύγω κατά τη φάση της θεραπείας και κάποιες που να προτιμώ;
  • Υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές θεραπείας και αν ναι ποια είναι τα υπέρ και τα κατά τους
  • Θα ήθελα να ξέρω το κόστος των θεραπειών και να ελέγξω αν το καλύπτει η ασφάλεια μου και πόσα χρήματα πρέπει να πληρώσω από την τσέπη μου;