ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ
ARIADNI PROJECT

"Να έχετε ευτυχισμένες στιγμές! Η ζωή συνεχίζεται! : ) " Αριάδνη

Ο καρκίνος είναι ασθένεια που αφορά κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας. Η εμφάνιση του σε νεαρές ηλικίες είναι σπανιότερη, αλλά έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στους ασθενείς και την κοινωνία. Περίπου το 6% των περιπτώσεων καρκίνου αφορά άτομα ηλικίας μικρότερης των 40 ετών. Σε σύγκριση, όμως, με τους παιδικούς καρκίνους, ο καρκίνος σε νέους ενήλικες είναι έξι φορές πιο συχνός.
Παρ’ όλη την σπουδαιότητα του προβλήματος, μόλις πρόσφατα η επιστημονική κοινότητα άρχισε να προσανατολίζεται προς μία πιο εξειδικευμένη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση των νεαρής ηλικίας ασθενών, ωθούμενη και από το γεγονός της παρατήρησης μίας αυξητικής τάσης στη συχνότητα εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου σ΄ αυτή την ηλικιακή ομάδα και στο γεγονός πως οι μελέτες σ΄ αυτές τις ηλικίες.
Γνωρίζοντας τις ελλείψεις της φροντίδας γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα στη χώρα μας, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία αποφάσισε μαζί με το πρόγραμμα που διεξάγει με επιτυχία εδώ και ένα χρόνο για τους εφήβους, να δημιουργήσει ένα αντίστοιχο που να απευθύνεται σε νεαρούς/ες ενήλικες με νεοπλασματικές παθήσεις, το Πρόγραμμα ΑΡΙΑΔΝΗ – Ariadni Project

Το πρόγραμμα Αριάδνη είναι η πρώτη συνολική προσπάθεια να αναγνωριστούν, να μετριαστούν και να αντιμετωπιστούν οι επιδράσεις που προκαλεί ο καρκίνος σε νέους/ες ενήλικες. Επιδράσεις που δεν αφορούν μόνο το σώμα, αλλά και την ψυχική και πνευματική ευδιαθεσία καθώς και τις κοινωνικές σχέσεις των ασθενών. 

Είναι πολύ σημαντικό όσοι διαγνώστηκαν με καρκίνο και βρίσκονται στο στάδιο των διαγνωστικών εξετάσεων ή/και των θεραπειών, αλλά και όσοι έχουν αφήσει πίσω τους αυτό το στάδιο, να βγουν από την απομόνωση, την απογοήτευση, την κατάθλιψη ή την παραίτηση από τη δημιουργική ζωή που τους οδήγησε η απρόσκλητη ασθένεια.

Στη χώρα μας πολλές φορές αγνοούμε την ευεργετική επίδραση που μπορεί να έχει η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία μεταξύ όσων από εμάς περνούν μία δοκιμασία και των ανθρώπων που έχουν εξειδικευτεί στο να αναγνωρίζουν τα προβλήματα και να παρέχουν την κατάλληλη βοήθεια για υπέρβαση τους. Δεν είναι αναγκαία συνθήκη να είμαστε μόνοι σε μία δοκιμασία. Ούτε οι άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος που μας φροντίζουν είναι κατά κανόνα γνώστες των τρόπων που μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά  στις δύσκολες καταστάσεις.

 

Είμαστε εδώ για τους
νέους ενήλικες με
νεοπλασματικές παθήσεις

Το πρόγραμμα Αριάδνη είναι μία  πολυεπίπεδη, ολιστική, παρέμβαση σχεδιασμένη από εξειδικευμένα και με ενσυναίσθηση στελέχη με στόχο να ενισχύσει και να προάγει με διακριτικότητα και σεβασμό τις δυνατότητες που έχουν οι ίδιοι οι ασθενείς, είτε κατά τη διάρκεια των θεραπειών, είτε όταν τις έχουν αφήσει πίσω τους,  να απεγκλωβιστούν από τον λαβύρινθο αρνητικών στάσεων και σκέψεων  και να ξαναπιάσουν  με δύναμη τη ζωή στα χέρια τους, απολαμβάνοντας πολύ πιο έντονα τις καθημερινές χαρές και αντιμετωπίζοντας πιο αποτελεσματικά τα όποια προβλήματα  βρεθούν στο δρόμο τους.

Παράλληλα στο πλαίσιο του προγράμματος θα υπάρξει μία επιστημονικά έγκυρη και εύκολα προσβάσιμη ενημέρωση των υγειονομικών, έτσι ώστε όταν έχουν ασθενείς με συμπτώματα να μην αποκλείουν στη διαγνωστική διαδικασία την ύπαρξη μίας κακοήθους νεοπλασίας μόνο και μόνο γιατί ο ασθενής που εξετάζουν είναι νεαρής ηλικίας. Ούτε οι επιδημιολογικές τάσεις επιτρέπουν κάτι τέτοιο, ούτε τα αρνητικά αποτελέσματα των διαγνωστικών καθυστερήσεων μπορούν να αγνοηθούν.

Σε ασθενείς και επιβιώσαντες θα θέλαμε να τονίσουμε πως δεν υπάρχει λόγος να ψάχνετε και να μην βρίσκετε την έξοδο στη δημιουργική ζωή. Ξεπεράστε ενδοιασμούς  και  ενισχύστε τις δυνάμεις σας ερχόμενοι και εσείς στη μεγάλη οικογένεια του προγράμματος Αριάδνη. Σ αυτό υπάρχει πρόνοια και για τη στήριξη των φροντιστών σας.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

Η ιδέα δημιουργίας του Ariadni Project

Για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος στα πλαίσια της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας δούλεψαν σκληρά και για πολύ χρόνο μια σειρά από έμπειροι επιστήμονες, καλλιτέχνες και στελέχη της προαγωγής υγείας, που πέρα από τις γνώσεις τους, θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητας τους την προθυμία να συμπαραστέκονται στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται από τη νόσο του καρκίνου.

Ανάμεσα σ΄ αυτούς τους ανθρώπους συγκαταλέγεται και η κα Μαριάννα Λάτση, που συγκινημένη από τον αγώνα, την ωριμότητα και τα μηνύματα της δημοσιογράφου Αριάδνης Γερασιμίδου μας προέτρεψε και μας διευκόλυνε να ξεκινήσουμε αυτό το πρόγραμμα. Λογικό είναι η ονοματοδοσία του προγράμματος, πέρα από το συμβολισμό που τη συνοδεύει, να αποτελεί ένδειξη του σεβασμού σ΄ αυτές τις δύο γυναίκες.