ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΥΓΙΕΙΝΟΣ
ΤΡΟΠΟΣ
ΖΩΗΣ

Η διατροφή απασχολεί ολοένα και περισσότερο τους ανθρώπους, ιδίως στις προηγμένες οικονομικά χώρες, όπου τις τελευταίες δεκαετίες σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού.  Η λιτή ζωή των προηγούμενων γενεών αντικαταστάθηκε με καταναλωτικά πρότυπα που επηρέασαν την διατροφή του ανθρώπων και οδήγησε σε σημαντική αύξηση του ποσοστού παχύσαρκων ή  υπέρβαρων ατόμων. Αυτό έχει συμβεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και στη χώρα μας, όπου οι στατιστικές δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των Ευρωπαϊκών κρατών σε ποσοστό παχύσαρκων ή υπέρβαρων ατόμων. Η κακή διατροφή συνδυάζεται και με την φτωχή ποιότητα  των τροφών που καταναλώνουμε. Οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες και η παχυσαρκία αποτελούν παράγοντες που έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος της διατροφής των ασθενών που εμφανίζουν ογκολογικές παθήσεις και υποβάλλονται σε θεραπεία,  Αλλά κι όταν αυτή η πρώτη χρονική περίοδος ολοκληρωθεί και οι ασθενείς πλέον  έχουν περάσει στη φάση της επιβίωσης (στη μετά-θεραπευτική περίοδο) μία σειρά επιστημονικών μελετών επιβεβαίωσαν ότι η σωστή διατροφή συμβάλλει αφενός μεν στην καλύτερη ευεξία του σώματος, αφετέρου δε στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσής. 

Επομένως, είναι σημαντικό όλοι όσοι έτυχε να έρθουν σε επαφή με τη νόσο να προσέχουν τη διατροφή τους και να προσαρμόσουν  τις διαιτητικές συνήθειες τους σε μία πιο υγιεινή βάση.

Και ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι η μεσογειακή δίαιτα είναι ίσως η καλύτερη και πιο υγιεινή δίαιτα, που  τη συστήνει η διεθνής επιστημονική κοινότητα, θα πρέπει να μην έχουμε την ψευδαίσθηση ότι εμείς – οι σύγχρονοι Έλληνες – ακολουθούμε αυτό το διαιτητικό πρότυπο, γιατί σήμερα η δίαιτα μας κάθε άλλο παρά μεσογειακή είναι. Μεσογειακή ήταν η δίαιτα  που ακολουθούσαν οι γονείς, οι παππούδες και γιαγιάδες μας.

Βασικό μέλημα των ασθενών είναι  να ακολουθούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας  τους τις ειδικές διατροφολογικές συστάσεις που τους προτείνουν οι θεράποντες ιατροί ή και οι ειδικοί διατροφολόγοι.  Υπάρχουν φορές που η ίδια η νόσος, αλλά και οι θεραπείες της, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όπως είναι π.χ. η απώλεια όρεξης, η ναυτία, ο εμετός κ.α. τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν ελλείμματα στα  θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός για την καλή λειτουργία του και για να ανταπεξέλθει επιτυχώς στη δοκιμασία που υφίσταται.

Οι ειδικές για κάθε περίσταση διατροφικές συστάσεις βασίζονται  στο είδος της νόσου, στο στάδιο της, στις θεραπείες που θα εφαρμοστούν και στην  γενικότερη κατάσταση του οργανισμού. Για αυτό πρέπει η δίαιτα που θα ακολουθήσει ο κάθε ασθενής να είναι εξατομικευμένη. 

Είναι όμως εφικτό να υπάρξουν ορισμένες παραινέσεις, οι οποίες βοηθούν – εφόσον και ο θεράπων ιατρός δεν έχει κάτι άλλο να προτείνει – στο σωστό διατροφολογικό προσανατολισμό των ασθενών και των επιβιωσάντων.

Kάλεσε στο Ariadni Project 215 215 1366
για να μάθεις περισσότερα