Οδηγός αυτοεξέτασης στήθους

Αν δεν υπάρχει κάποιο εύρημα ή κάποια πάθηση που παρακολουθεί γιατρός, η πρακτική των συχνότερων ελέγχων δεν προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα, πέρα από επιπλέον έξοδα για τη γυναίκα και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το υπερηχογράφημα δεν είναι ενδεδειγμένη εξέταση για τον προληπτικό έλεγχο. Χρησιμοποιείται για νεαρότερες ασθενείς στον έλεγχο κάποιου συμπτώματος ή ευρήματος από την κλινική εξέταση.
Η ακτινοβολία από την μαστογραφία δεν τόσο υψηλή που να δικαιολογεί φόβο.


Οι παλιές απλές (αναλογικές) μαστογραφίες έχουν πάψει να γίνονται, γιατί χρησιμοποιούνταν υγρά στην εμφάνιση των φιλμ τα οποία ήταν τοξικά για το περιβάλλον. Σήμερα γίνονται βασικά δύο ειδών μαστογραφίες: η ψηφιακή και η ψηφιοποιημένη. Και οι δύο χρησιμοποιούν ψηφιακή επεξεργασία της εικόνας. Σε νέες γυναίκες με πυκνούς μαστούς, σε χειρουργημένες γυναίκες ή όπου ο γιατρός κρίνει σκόπιμο, η ψηφιακή μαστογραφία υπερτερεί ελαφρά στην ανακάλυψη του καρκίνου. Σε μετεμμηνο-παυσιακές γυναίκες, όπου συνήθως οι μαστοί είναι λιπώδεις, η ψηφιοποιημένη μαστογραφία είναι το ίδιο καλή.
Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται η ψηφιακή τομοσύνθεση αποτελεί μία μορφή μαστογραφίας που μπορεί να διευκολύνει στη διερεύνηση πυκνών μαστών ή βλαβών που δεν είναι ξεκάθαρη η φύση τους στην μαστογραφία.
΄Όμως αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι να πάει η γυναίκα να κάνει προληπτικό έλεγχο.
Η μαγνητική μαστογραφία δεν αποτελεί βασική προληπτική εξέταση, παρά μόνο σε γυναίκες με αποδεδειγμένες μεταλλάξεις στα γονίδια που επηρεάζουν τον καρκίνο του μαστού και σε συγκεκριμένες ειδικές περιπτώσεις.


Οποιαδήποτε αλλαγή ή πρόβλημα στο στήθος δεν σημαίνει ότι προκαλείται μόνο από τον καρκίνο. Ο μαστός της γυναίκας παρουσιάζει πάρα πολλές καλοήθεις παθήσεις ή παρεκκλίσεις από το φυσιολογικό που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα. Ο καρκίνος αφορά ένα μικρό μόνο ποσοστό των περιπτώσεων που παρουσιάζονται στο γιατρό με ενοχλήματα ή ευρήματα στο μαστό. Επομένως, μη φοβάστε να απευθυνθείτε στο γιατρό αν κάτι εμφανιστεί στο στήθος σας, γιατί αυτός ο φόβος μπορεί να κάνει κακό στην υγεία σας.