ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

Μαθήματα
Κλασσικής και
Βυζαντινής Μουσικής

Στο ξεκίνημα του προγράμματος αυτού, γνωρίζουμε την κλασική μουσική σε ένα γενικό επίπεδο όσον αφορά κάποια γνωστά έργα από διάσημους σύνθετες.

 1. Μουσική γεωγραφία
  Οι ακροατές μπορούν πιο στοχευμένα να γνωρίσουν την μουσική αυτή σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης όπου έχει γραφτεί διαχρονικά.Οι εποχές και σύνθετες της κλασικής μουσικής.
 2. Οι εποχές και οι σύνθετες κλασσικής μουσικής ποικίλουν. Γι’ αυτό και χρειάζεται να αναφερθούμε χρονικά στην μπαρόκ, στην προ κλασική στην κλασική στην ρομαντική αλλά και στην σύγχρονη μουσική.

 3. Γνωριμία με καταξιωμένους μαέστρους.
  Σε αυτό το σημείο γνωρίζουμε καταξιωμένους μαέστρους της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού οι οποίοι μπορούν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους αλλά και πιθανά έργα με τα οποία ασχολούνται αυτή τη στιγμή.

 4. Μουσική ανάλυση συνθετών όπως Μπετόβεν Μπαχ Μπραμς και Βιβάλντι και Ξενάκης.
  Στη μουσική ανάλυση των σύνθετων θα παρατηρήσουμε τις διαφορές αλλά και τις ιδιαιτερότητες που τους κάνουν τόσο ξεχωριστούς στους αιώνες.

 5. Γνωριμία με τις Συμφωνικές Ορχήστρες και την Λυρική Σκηνή της χώρας.
  Τώρα μπορούμε να έρθουμε σε επαφή παρακολουθώντας τις συμφωνικές ορχήστρες της χώρας μας από κοντά στο Μέγαρο Μουσική Αθηνών- Θεσσαλονίκης, Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ αλλά και στην Λυρική Σκηνή.

Γνωριμία με τη Κλασική Μουσική

Γιάννης Ρωμανός - Κλασσική Μουσική
Δημήτριος Κων. Παπαγεωργίου - Βυζαντινή Μουσική

Γνωριμία με τη Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική

Κατά την εκκίνηση του προγράμματος θα γίνει συνοπτική ιστορική αναφορά  στη Βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική ως επιστήμη και τέχνη και ο σκοπός που υπηρετεί.

Θα  γνωρίσουμε της χρονολογικές της περιόδους με τους βασικούς  εκπροσώπους  αυτής στην κάθε περίοδο, από τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού μέχρι και σήμερα.

Θα γίνει αναφορά στην ιδιαίτερή της μουσική σημειογραφία (είναι ή μόνη  που χρησιμοποιεί δική της  ειδική σημειογραφία) βάσει της οποίας ερμηνεύεται η συγκεκριμένη Μουσική φωνητικά, η σχέση της με την Αρχαία Ελληνική μουσική, καθώς και στην εξέλιξή της μέχρι την σημερινή της μορφή.

Θα ακούσουμε φωνητικά μουσικά αποσπάσματα από διάφορους εκπροσώπους της.

Κλασσικη μουσικη

Υπεύθυνος Προγράμματος
Γιάννης Ρωμανός

Kαθηγητής Βιόλας στο Ελληνοαμερικανό Κολέγιο Αθηνών και συνκορυφαίος μουσικός της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Υπεύθυνος Προγράμματος
Δημήτριος Κων. Παπαγεωργίου

Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως
Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ

Συμπληρώσε τη φόρμα επικοινωνίας για να κλήσεις ένα ραντεβού